De geheime bedenker die een brug naar Bitcoin heeft gebouwd…

Je hebt nog nooit gehoord van Mario Blacutt. Dat komt omdat het zijn echte naam is, geen pseudoniem.

In het kort

  • Bolivia verbood cryptocurrency in 2014.
  • De Boliviaanse ontwikkelaar Mario Blacutt voelde zich genoodzaakt een pseudoniem, Berzeck, te gebruiken nadat zijn bankrekening was bevroren.
  • Blacutt is een hoofdontwikkelaar van de NULS-blockchain en een architect van zijn Nerve Network, dat binnenkort de inzet van Bitcoin mogelijk zal maken.

In 2014 verbood de Centrale Bank van Bolivia het gebruik van cryptocurrency. Het was de eerste in een reeks van gebeurtenissen die een crypto-ontwikkelaar ondergronds dreef, waar hij een oud grade-school pseudoniem, Berzeck, gebruikte om de autoriteiten te ontwijken.

Tot nu toe.

In maart, als hoofdontwikkelaar van NULS, een platform voor blokketenoplossingen voor bedrijven, maakte „Berzeck“ het Nerve Network, dat een brug vormt naar de Bitcoin-blokketen, en onthulde het. Dat is nogal wat, want het is een interoperabel platform, zoals Polkadot, dat kan helpen om het gebruik van blokketentechnologie door niet-techbedrijven uit te breiden. Hoewel NULS geen merknaam is, heeft het een grote aanhang in delen van Europa, Azië en Zuid-Amerika en heeft het net zijn eerste Noord-Amerikaanse notering gekregen met BitMart.

Nu NULS zich voorbereidt op de volgende stap in zijn evolutie en Bitcoin volgende maand op Nerve laat inzetten, heeft een verandering van het politieke regime in Bolivia Berzeck toegestaan zijn echte naam – Mario Blacutt- te gebruiken om de onderneming te promoten.

De problemen van Bolivia met Bitcoin

Voordat er Zenuw of NULS of zelfs Bitcoin was, was er Evo Morales, de politieke activist die in 2006 president werd van het armste land van Zuid-Amerika. Morales was een socialist, een cocaboer en een voorvechter van de inheemse bevolking van Bolivia, waarvan hij lid was.

Toen hij een prominente plaats innam op een anti-imperialistische, populistische agenda, werd Morales gezien als een vijand van diepgewortelde instituties en gevestigde belangen. Maar, vertelde Blacutt Decrypt in een recent interview, de Morales regering wilde ook dogmatisch het type controle dat een gedecentraliseerde technologie niet kan bieden. Dus, in plaats van Bitcoin te omarmen, verbood ze het.

In datzelfde jaar kocht Blacutt-dan een softwareontwikkelaar zijn eerste Bitcoin en begonnen de problemen. Zijn bankrekeningen werden gesloten, zijn creditcards werden ongeldig en hij kon geen leningen meer aanvragen. Hij was nog geen blokketenontwikkelaar, maar maakte zich zorgen over waar hij naartoe ging. Hij stootte het oude pseudoniem af, dat ooit gereserveerd was voor videogames en social media-handvatten, en begon het fulltime te gebruiken voor zijn werk.

„Er was een Atari spel…genaamd Berzerk, en ik vond de naam leuk, dus ik heb een paar letters aangepast en het klonk leuk“, zei Mario Blacutt over zijn pseudoniem in een Zoom interview met Decrypt uit Bolivia.

De naamsverandering was bedoeld om te voorkomen dat de overheid te ver zou gaan. Volgens Blacutt had het nog erger kunnen zijn. Hij was nog steeds in staat om Bitcoin te kopen door geld te sturen naar een bank in Peru, waar Bitcoin legaal is, en vervolgens naar een cryptowissel. „Ik ben blij dat ze niet te slim waren om mijn acties te volgen, want meestal hadden ze geen idee hoe crypto eronder werkt,“ zei hij.

Crypto en pseudonimiteit

Cryptocurrency heeft een legendarische geschiedenis van pseudonimiteit, die natuurlijk begint met Satoshi. Zelfs vandaag de dag zijn er prominente crypto persoonlijkheden, zoals Ethereum maximalist @antiprosynth, waarvan de identiteit onbekend is.

Het onderwerp van pseudonimiteit kwam deze week naar voren toen „Scott Alexander“ (niet zijn echte achternaam), de auteur van de populaire blog Slate Star Codex, al zijn berichten verwijderde toen een verslaggever van de New York Times die een profiel op de site schreef, de echte naam van Alexander te pakken kreeg en hem liet weten dat het in het stuk gebruikt zou worden in overeenstemming met het redactionele beleid van de Times. Alexander, een professioneel psychiater, wilde deels pseudoniem blijven om te voorkomen dat de perceptie van zijn patiënten tijdens de therapie zou worden gekleurd.

Het is precies om redenen als deze dat Coin Center mede-oprichter Balaji Srinivasan werkt aan oplossingen om pseudonimiteit beter te integreren in het online leven. Mensen kunnen een online personage hebben dat volledig losstaat van hun professionele personage.

Maar zonder hun ware identiteit te kennen, kan men alleen maar raden wat de motieven van veel pseudonieme acteurs zijn om afgeschermd te blijven. Met Berzeck weten we dat het politiek is. Wat enigszins ironisch is voor een ontwikkelaar die zichzelf een pragmaticus noemt en zelfs binnen de socialistische regering waar hij tegen was positieve kanten kan vinden. „Regulering van monopolies is een goede zaak,“ zei hij. „Niet helemaal een vrije markt, want zoals alles in het leven, moet er een goed evenwicht zijn, een goed compromis om te zoeken naar de meest efficiënte oplossing.“

Hij brengt dezelfde geest in zijn werk met NULS, die „een kader wil implementeren waar bedrijven hun zakelijke oplossingen kunnen bouwen om de keten te blokkeren.“

Volgens Blacutt gaan bedrijven geen blokketentechnologie gebruiken vanwege het ethos of de ethiek, het gaat om het eindresultaat. Dus, zelfs wanneer de doelstellingen van blockchain en business aligneren, moet je hun taal spreken. Zei Blacutt: „Je moet begrijpen hoe bedrijven denken en wat ze te bieden hebben. En dat is wat ik probeer op te leggen in NULS. [Ik] geef niet om dogma’s, niets. We hebben onze doelen en we zullen de meest pragmatische manier gebruiken om ze te bereiken.“

Uiteindelijk kan het ideologische dogma Morales gedoemd zijn. Hij werd in 2019 uit zijn ambt ontheven, na weken van protesten in het kielzog van een betwiste verkiezing.

Zo niet, dan denkt Blacutt dat Bolivia misschien dezelfde weg is ingeslagen als Venezuela en zijn eigen digitale munt heeft ontwikkeld: „Ik weet zeker dat ze wachtten om te zien wat er met [de] Petro gebeurde en die stappen te volgen, want vroeg of laat wil dit soort regime de sancties van landen omzeilen.“

Hoewel de overgangsregering niet heeft gewerkt om de wet te veranderen omdat Bolivia zich richt op het indammen van de coronaviruspandemie, vreest Berzeck niet langer dat Blacutt het zal doen:

„De nieuwe regering zal meer openstaan voor dit soort technologie. Want, zoals ik altijd zeg, het verbieden van crypto is als een poging om het internet te verbieden. In werkelijkheid kun je het internet niet verbieden. Je verbant jezelf van het internet. Dus, het is stom.“